HOZZÁVALÓK:
- 2 ek vaj,
- 1 dl tej,
- 1 teáskanál angol mustár,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 csomag Hamé lazacos pástétom,
- 150 g darabokra felvágott lazacfilé,
- 2 szál póréhagyma,
- 2 fej nagyobb méretű krumpli,
- egy marék friss kapor,
- fél citrom leve,
- csipet só,
- őrölt fehérbors ízlés szerint,
- őrölt szerecsendió ízlés szerint.
Elkészítés:
A krumplit meghámozva, kockákra vágva feltesszük sós vízben főni. Ha megpuhult, leszűrjük, egy nagyobb darab vajjal összetörjük, végül hozzáadjuk az angol mustárt és azt is jól elkeverjük benne. Közben a kaprot apróra vágjuk, a póréhagymát pedig megmossuk és felszeleteljük. A póréhagymát lobogó vízben 5 percen át puhítjuk, majd alaposan leszűrjük és félretesszük.
Jöhet a besamelmártás: közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Néhány percig hagyjuk pirulni, de közben folyamatosan keverjük. Apránként adagolva, a fakanalat végig mozgásban tartva hozzáöntjük a tejet is. Sót, őrölt fehérborsot és szerecsendiót szórunk a besűrűsödött mártásba, citromlével ízesítjük.
Az apróra vágott kaprot, a főtt póréhagymát és a Hamé lazacos pástétomot a besamelhez keverjük, majd óvatosan belefogatjuk a lazacdarabokat is. Az egészet sütőformába tesszük és befedjük a krumplis masszával, a széleknél jól eldolgozva. Sütőben 180 fokon (légkeveréses sütő esetén) 30 percig sütjük, magában vagy párolt borsóval, brokkolival tálalva fogyasztjuk.
Jó étvágyat!