Hogyan szeresd meg, vagy hogyan szerettesd meg a halat – Tippek

Hogyan szeresd meg, vagy hogyan szerettesd meg a halat

Mindenki számára vannak bizonyos ‘jó lenne, ha megszoknád, kipróbálnád’ ételek, ezeknél sokszor az egészség és a tudatos táplálkozás a mozgató rugó a háttérben. Viszont annál többször találkozunk azzal a példával, hogy ízlésünk ahogy a zenében, divatban, úgy az ételek terén is változhat az évek során, így érdemes nyitottnak lennünk az alternatív formákra a halak esetében is.

Íme néhány tipp, hogyan jussunk el gondolatból a tettekig, ha halakról van szó:

  1. A felismerés fázisa – első lépésként fejben döntsük el, hogy a hal és halkészítmények nem csak jót tesznek, de finomak is, ha adunk nekik esélyt.
  2. Kísérletezés – ne legyünk elutasítóak, kóstoljunk, legyünk nyitottak a halkészítményekre, hiszen a pástétomok, konzervek számtalan módón párosíthatóak zöldségekkel, salátákkal, pirítóssal. Mi döntjük el, melyik formában és melyik hal ízlik a legjobban, amit rendszeresen is szívesen fogyasztanánk
  3. Haladj fokozatosan – ha a pástétomok sikert arattak, jöhetnek a tészták, levesek. Ha ezen a fázison is túl vagyunk, ideje kipróbálni valami merészebbet: kóstoljunk tengeri és folyami halkészítményt vagy magát a halat, szinte biztos, hogy lesz olyan, ami közel áll az ízlivágunkhoz.
  4. Építs be az étrendbe – itt is lehetünk mérsékeltebbek, egy héten csak egyszer, aztán ha megtaláltuk a kedvenc halkészítményünket, akkor következő héten többször is próbálkozzunk vele!

Ezeket az elméleti tippeket egészítette ki a Hamé és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közös felmérése, amelyben többek között arról is kaptunk választ, milyen praktikákat alkalmaznak a magyar szülők a gyermekeiknél és ők maguk hogyan szerették meg a halat. Születtek kreatív, vicces válaszok, például

“azt mondom cápából van”

vagy „együtt pucoltuk, éhesek voltunk”,viszont sokan hivatkoztak a családra, horgászatra is. A praktikák terén pedig színesebbnél színesebb válaszokat kaptunk, ilyen volt a “mindenképp szálkátlan legyen, pástétom formájában vagy

kreatív díszítéssel, illetve formázva tálalnám”, de volt aki azt állította a halak jótékony hatása győzte meg.