Mindenki számára vannak bizonyos ‘jó lenne, ha megszoknád, kipróbálnád’ ételek, ezeknél sokszor az egészség és a tudatos táplálkozás a mozgató rugó a háttérben. Viszont annál többször találkozunk azzal a példával, hogy ízlésünk ahogy a zenében, divatban, úgy az ételek terén is változhat az évek során, így érdemes nyitottnak lennünk az alternatív formákra a halak esetében is.
Íme néhány tipp, hogyan jussunk el gondolatból a tettekig, ha halakról van szó:
- A felismerés fázisa – első lépésként fejben döntsük el, hogy a hal és halkészítmények nem csak jót tesznek, de finomak is, ha adunk nekik esélyt.
- Kísérletezés – ne legyünk elutasítóak, kóstoljunk, legyünk nyitottak a halkészítményekre, hiszen a pástétomok, konzervek számtalan módón párosíthatóak zöldségekkel, salátákkal, pirítóssal. Mi döntjük el, melyik formában és melyik hal ízlik a legjobban, amit rendszeresen is szívesen fogyasztanánk
- Haladj fokozatosan – ha a pástétomok sikert arattak, jöhetnek a tészták, levesek. Ha ezen a fázison is túl vagyunk, ideje kipróbálni valami merészebbet: kóstoljunk tengeri és folyami halkészítményt vagy magát a halat, szinte biztos, hogy lesz olyan, ami közel áll az ízlivágunkhoz.
- Építs be az étrendbe – itt is lehetünk mérsékeltebbek, egy héten csak egyszer, aztán ha megtaláltuk a kedvenc halkészítményünket, akkor következő héten többször is próbálkozzunk vele!
Ezeket az elméleti tippeket egészítette ki a Hamé és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közös felmérése, amelyben többek között arról is kaptunk választ, milyen praktikákat alkalmaznak a magyar szülők a gyermekeiknél és ők maguk hogyan szerették meg a halat. Születtek kreatív, vicces válaszok, például
“azt mondom cápából van”
vagy „együtt pucoltuk, éhesek voltunk”,viszont sokan hivatkoztak a családra, horgászatra is. A praktikák terén pedig színesebbnél színesebb válaszokat kaptunk, ilyen volt a “mindenképp szálkátlan legyen, pástétom formájában vagy
kreatív díszítéssel, illetve formázva tálalnám”, de volt aki azt állította a halak jótékony hatása győzte meg.