Családi példa és a hagyomány megtartása is befolyásolja a halfogyasztásunkat, derült ki egy felmérésből

A Hamé Hungária Kft. és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közös felmérést készített a halfogyasztási szokásokkal kapcsolatban, amelyből kiderült, hogy ebben a kérdésben vitathatatlanul nagy szerepe van a családnak és az otthonról hozott mintának.

Ezt a képet támasztják alá a felmérésből született válaszok, miszerint a megkérdezettek 85%-a állítja, hogy emlékszik már kisgyermekként, sőt 10 éves kora előtt fogyasztott halat és annak alternatív formáit. Ebből kifolyólag nem kérdés, hogy a szülőknek fontos küldetése a hal és halkészítmények rendszeresítése egészen a gyerek kiskorától kezdődően.

Ha visszagondolunk saját gyerekkorunkra, biztosan emlékszünk a karácsonyi, nagy családi étkezésekre, ahol a rokonságban, nagyszülőknél az ünnepi vacsora része volt a halászlé, rántott ponty vagy fogas filé. Ezek a hagyományok is alakítják a korai időszak pozitív benyomását a halakról, nem mellesleg a nagypapával töltött horgászós délutánok, ami szintén kellemes emlékeket idéznek bennünk és szívesen esszük a halat továbbra is, hogy őrizzük a közös élmény varázsát.

A hétköznapokban viszont valószínűleg a többségünk egyetért azzal, hogy a kisgyerekek a számukra barátságosabb kinézetű és illatú ételeket kedvelik, kevésbé nyitottak a karakteresebb ízekre és szagokra. Emiatt lehet praktikus a halpástétom, hiszen semlegesebb illatával és könnyebb, szálkamentes állagával egy kiskapus megoldást jelent a halfogyasztás bevezetésére.

Ezen kívül gondoljunk arra is, milyen szívesen esszük meg az elénk tett ételt, ha azt látjuk, hogy mások is milyen jóízűen falatoznak belőle. Ebben is nagy szerepe van a családnak, hiszen ha az otthoni minta azt mutatja, hogy mindenki szereti a halat-halpástétomot, akkor a kisebbek is nagyobb kedvvel és motiváltsággal próbálják ki az újdonságokat. A felmérésből az is kiderült, hogy a leggyakrabban rántott formában szeretik a halakat, ugyanakkor minden ötödik ember a halkrémet és a pástétomot is szívesen fogyasztja.