Halfogyasztás télen – a testi egészség a mentális jó-lét melegágya

Halfogyasztás télen – a testi egészség a mentális jó-lét melegágya

Közelednek a hidegebb, borúsabb hónapok, amikor a mozgás és az egészséges táplálkozás kissé háttérbe szorul, az őszi motivációnkat felváltja a téli bekuckózós lustálkodás. Ismerjük már az alapokat – együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, szedjünk C-vitamint-, de mivel egészíthetnénk ki az étrendünket, mit tehetünk még, amivel támogatni tudjuk szervezetünk ellenálló képességét?

Az étkezést illetően a kulcs a változatos étrendben rejlik, hiszen hajlamosak vagyunk akár kényelem szempontjából is a jól bevált, gyorsabb ételeket választani, ami nem biztos, hogy hosszútávon kifizetődő. A zöldségek, húsok mellett a halaknak is fontos szerepe van az egészségünk támogatásában. A vitamindús és ásványi anyagban gazdag tápértékük vitathatatlanul jótékony hatású, emellett finom és változatos részei a mindennapos étkezésnek.

Kutatások is alátámasztják, hogy a mentális betegségek kialakulásában bizony nagy szerepe van az étrendnek, ezért különösen fontos megválogatnunk mi kerül nap, mint nap a tányérra. A mentális jó-létünk megőrzése érdekében a legnagyobb védelmi szerepet bizonyos táp – és ásványi anyagok, vitaminok és az Omega-3 zsírsavak játszák, így a hal és halkészítmények fontossága és rendszeres fogyasztása is felértékelődik.

Ha nem barátkoztunk meg a mirelit halak formájával, érdemes kipróbálnunk a pástétomokat, halkonzerveket, amiket télen is könnyen beépíthetünk az étrendünkbe, egyszerű és időbarát formájuknak köszönhetően.