HOZZÁVALÓK:
- 2 dl száraz fehérbor,
- 1.5 dl repceolaj,
- 70 dkg borjúcomb,
- 2 csomag Hamé tonhalas krém,
- 1 db tojás,
- 3 ek kapribogyó,
- egy üveg olajban eltett szardellafilé (egy része),
- 1 db szárzeller,
- 1 db sárgarépa,
- 1 db citrom,
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma,
- 2 db babérlevél,
- 5 szem fekete bors
- tengeri só.
Elkészítés:
A megtisztított szárzellert és a sárgarépát felkarikázzuk, a fokhagymagerezdet óvatosan egy az oldalára fektetett késre ütve összezúzzuk. A húst egy jó nagy edénybe tesszük, hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, fokhagymát, valamint a babérlevelet és a szemes borsot. Felöntjük a borral és 1 liter vízzel, megsózzuk, és fedő alatt erős tűzön felforraljuk. Ha forr, fedő nélkül, közepes tűzön főzzük nagyjából 90 percig, majd a lében hagyjuk teljesen kihűlni.
A megmosott citromot félbevágjuk, a közepéből kivágunk néhány vékony karikát a díszítéshez – a maradékból pedig kis tálkába facsarjuk a levet. A tojást és a repceolajat egy magas falú keverőpohárban botmixerrel habosra keverjük, majd apránként hozzáöntjük a szardellafilé olaját is az üvegből. A 2 csomag Hamé tonhalas pástétomot és 3 darab finomra aprított szardellafilét a majonézhez adunk, majd botmixerrel összepürésítjük az egészet.
A hús főzőlevével a krémet mártás sűrűségűre hígítjuk, és beleforgatjuk a lecsepegtetett kapribogyót is. Citromlével, ízlés szerint kevés sóval ízesítjük.
A főzőléből kiemelt húst lecsepegtetjük, és vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket meglocsoljuk a tonhalas mártással, majd az ételt kapribogyóval megszórva, citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!